Stowarzyszenie "Unia Nadwarciańska"                          Szlakiem tego, co piękne...

Wyjazd studyjny – Sandomierski Szlak Jabłkowy

Wyjazd studyjny – Sandomierski Szlak Jabłkowy

Wyjazd studyjny – Sandomierski Szlak Jabłkowy

W dniach od 19 do 21 września br. Członkowie Rady oraz pracownicy biura Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska” wraz z członkami LGD „Trakt Piastów uczestniczyli w 3 dniowej wycieczce zwiedzając przepiękną Ziemię Sandomierską.

Pod okiem Pani Alicji Stępień prezesa Stowarzyszenia Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego (SSJ) poznali piękno Ziemi Sandomierskiej.

Po zakwaterowaniu w urokliwym „Gościńcu Koćmierzów” uczestnicy rozpoczęli wizytę na trasie SSJ spacerem z przewodnikiem pięknymi ścieżkami po Górach Pieprzowych z niepowtarzalnym rozarium. W towarzystwie właścicieli gospodarstwa agroturystycznego „Dzika Róża” P. Niny i Jacka Małuszyńskich znajdującego się opodal tarasu widokowego z przepiękną panoramą zjedli wyśmienitą szarlotkę sandomierską. Następnie grupa zjadła kolację w „Dworze Dwikozy” leżącego na szlaku apetycznym SSJ. Uczestników wycieczki spotkała miła niespodzianka w „Gościńcu Koćmierzów” – „Grzaniec” muzyczny Ani i Jacka Przybyszów, w tym utwór w języku francuskim.

Drugi dzień był pełen atrakcji. Uczestnicy wyjazdu śniadanie zjedli w Świętokrzyskim Ogrodzie Inspiracji u Przybyszów w Andruszkowicach, znajdującego się na szlaku apetycznym i artystycznym Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego. Następnie wizyta w Inkubatorze Przetwórczym w Dwikozach. Zapoznanie uczestników z genezą i ideą utworzenia Inkubatora przetwórczego (opartego na partnerskiej współpracy z samorządem lokalnym), zasadami funkcjonowania oraz wymogami i standardami określonymi w przepisach dla tego typu obiektów. Poznanie formy korzystania z Inkubatora przez potencjalnych użytkowników oraz zasad promocji usług i wyrobów. Zwiedzanie obiektu Inkubatora i zapoznanie się z jego wyposażeniem. Degustacja produktów wytwarzanych w inkubatorze.

Przejazd do serowarni u „Dziedzica” Mariusza Małkiewicza, zwiedzanie obiektu, degustacja serów. Następnie pobyt w „Winnicy Sandomierskiej” Marcelego Małkiewicza w Górach Wysokich, gm. Dwikozy. Wizyta edukacyjna zawierała zwiedzanie winnicy i zagrody agroturystycznej, prezentację produkowanych win w regionie „Sandomierskiej Toskanii” połączoną z ich degustacją w urokliwej piwniczce i sali degustacyjnej.

Następnie przejazd do gospodarstwa ogrodniczego „Szymanówka” rodziny Borkowskich w Pawłowie gm. Zawichost. „Szymanówka” to jedno z wzorcowych gospodarstw z wielopokoleniowymi tradycjami sadowniczymi na Sandomierszczyźnie, trudniące się uprawą głównie jabłoni, grusz, orzechów laskowych i moreli. Prezentacja miejsca przez właścicielkę Grażynę Borkowską, zwiedzanie rodzinnej izby z pamiątkami, degustacja świeżych jabłek i przetworów morelowych.

Przejazd grupy w kolejny punkt trasy, tym razem do Izby Tradycji Ogrodniczej w Obrazowie. Zwiedzanie jedynego w regionie miejsca wystawienniczo-ekspozycyjnego ukazującego/gromadzącego dokumentację historyczną sadownictwa na Ziemi Sandomierskiej. To także punkt różnych spotkań, wydarzeń na szlaku. Zwiedzanie 100 letniego Młyna w Trzykosach Alicji i Waldemara Krawczyk, spotkanie z artystami, rękodzielnikami szlaku artystycznego SSJ. Rozmowa, prezentacja wystawionych prac.

W ostatni dzień wizyty grupa zwiedziła rodzinną Tłocznię soków w Polanowie Macieja i Pawła Osowskich. Poznanie linii technologicznej produkcji, degustacja soków o różnych kompozycjach smakowych.

Wyjazd zakończył się spacerem oraz zwiedzaniem Sandomierza z przewodnikiem: brama opatowska, trasa podziemna, katedra, Dom Długosza. Wycieczka zorganizowana została aby podziękować Członkom Rady za zaangażowanie we wdrażanie LEADERA na obszarze LGD SUN, a szczególnie za poświęcony czas na ocenę wniosków złożonych podczas naborów.

 

FOTORELACJA