Wczoraj tj. 14 września 2020 r. w Sali OSP w Myszakówku odbyły się warsztaty z pieczenia bułek i bagietek realizowane w ramach zadania publicznego pn. „Mało nas do pieczenia chleba” (konkurs „Nasza wieś, naszą wspólną sprawą”).
O właściwościach własnych swojskich wypieków, zasadach ich przechowywania opowiadała prowadzącą warsztaty – uznana w lokalnym środowisku „Chlebowa Mamuśka”, posiadająca wiedzę, umiejętności i doświadczenie w wypiekaniu chleba według własnej receptury.
Warsztaty podzielone były na część teoretyczną i część praktyczną. I część szkolenia obejmowała omówienie rodzaju mąk potrzebnych do upieczenia bułek i bagietek oraz procesu przygotowania. W drugiej części uczestnicy wyrobili ciasto i przygotowali pasty z warzywami. Po wykonaniu past nastąpiło formowanie i wypiekanie bułek i bagietek. Zwieńczeniem było wspólne próbowanie wypieczonych bułeczek i bagietek.