7 września 2021 roku na terenie Hotelu Stara Gorzelnia Klasztorna w Licheniu Starym odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie i wręczenie nagród uczestnikom konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja II”, a to wszystko w ramach projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu” , poddziałanie 19.3 “Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Decyzją komisji konkursowej:
- I miejsce bon o wartości 2 000 zł otrzymała Pani Elżbieta Mróz za przygotowanie Jagieł z mlekiem w towarzystwie owoców. Pani Elżbieta reprezentowała KGW „Jaglanki” ze Skokumia
- II miejsce bon o wartości 1500 zł otrzymała Pani Barbara Jeżak oraz Pani Honorata Maćkowska za przygotowanie Polewki Wiejskiej. Panie reprezentowały KGW w Imielnym
- III miejsce bon o wartości 600 zł otrzymała Pani Agnieszka Łechtańska oraz Pani Marlena Grzybowska za przygotowanie Sernika papieskiego. Panie reprezentowały Stowarzyszenie „Nasze Dzieci – Nasza Szkoła”.
- Nagroda Publiczności bon o wartości 300 zł otrzymała Pani Aleksandra Wiatrowska za przygotowanie Gziku z rzodkiewką i koperkiem z zapiekanymi pyrami w maśle czosnkowym. Pani reprezentowała KGW „Nad Jeziorem” w Giewrtowie.
Wyróżnienia w konkursie otrzymał Pan Jan Maślaczyk za przygotowanie Naleśników Ruśników, Pani Łucja Michalak za przygotowanie Domowych pierogów z serem i coulis truskawkowym, Pani Natalia Grabarczyk za przygotowanie Polewki z maślanki ze smażonym boczkiem i ziemniakami, Pani Arlecie Więcek i Barbarze Witkowskiej za przygotowanie Puszystego sernika, Pani Marzenie Kuczmaszewskiej za przygotowanie Pierogów z serem, kapustą i grzybami, Panu Janowi Słowińskiego za przygotowanie Zupy „Nic”.
Jako organizatorzy serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział i zaangażowanie.