5 stycznia 2021 roku na terenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Strzałkowie odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie i wręczenie nagród uczestnikom konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja I”, a to wszystko w ramach projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu” , poddziałanie 19.3 “Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Decyzją komisji konkursowej:
- I miejsce bon o wartości 2 000 zł otrzymała Pani Katarzyna Wojewoda, Pani Irena Głowacka oraz Pani Mariola Olszewska za przygotowanie Kaczki faszerowanej z sosem śliwkowym z kopytkami i surówką z modrej kapusty. Panie reprezentowały KGW w Ratyniu.
- II miejsce bon o wartości 1500 zł otrzymała Pani Kamila Przybyła oraz Pani Grażyna Kaźmierska za przygotowanie Bigosu Wielkopolskiego. Panie reprezentowały KGW „Swojskie Babki” w Myszakówku.
- III miejsce bon o wartości 600 zł otrzymała Pani Marzena Kuczmaszewska za przygotowanie Wielkopolskich kluch na łachu z sosami grzybowymi.
- Nagroda Publiczności bon o wartości 300 zł otrzymała Pani Aleksandra Wiatrowska oraz Pani Arleta Więcek za przygotowanie Białej kiełbasy własnego przepisu grillowanej w winie z sosem winno-chrzanowym z nutą żurawiny oraz lampką czerwonego wina z lokalnej winnicy Ostoja Giewartów. Panie reprezentowały KGW „Nad Jeziorem” w Giewrtowie.
Wyróżnienia w konkursie otrzymał Pan Jan Słowiński za przygotowanie Szagówek pradzidka i zupy Ślepe ryby oraz KGW w Kani za przygotowanie Klusek ziemniaczanych z boczkiem i marchwią
Jako organizatorzy serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział i zaangażowanie.