W niedzielę 29 kwietnia 2018 r. w Słupcy podczas XVIII „Spotkań z Folklorem” po raz piąty odbył się konkurs „Smaki Regionu”, którego organizatorem jest Stowarzyszenie „Unia Nadwarciańska”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były dania mięsne.
Do kulinarnej rywalizacji stanęło 14 zespołów: Stowarzyszenie „Nasze dzieci – Nasza szkoła”, Stowarzyszenie „Razem Możemy Być Lepsi”, Stowarzyszenie „Łączy Nas Izdebno”, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie, Stowarzyszenie Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych Gminy Strzałkowo, Stowarzyszenie „Razem” przy CKiZU w Strzałkowie – Kamila Dominiczak, Koło Gospodyń Wiejskich w Gółkowie, Stowarzyszenie „Aktywni i Radośni” przy SOSW w Słupcy, Zespół Szkół Ekonomicznych w Słupcy – Daniel Ligocki i Karolina Dziewiątka, „Duet z PRL-u” – Zofia Burda i Barbara Caban, Gospodarstwo Agroturystyczne „Hacjenda” – Ewa Chlebowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie, Renata Błażejewska oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Ciążeniu.
Komisja złożona z 12 członków stanęła przed wyzwaniem, jakim była ocena przygotowanych dań. Zadanie było o tyle trudne, że każda z zaprezentowanych potraw odznaczała się wysokim poziomem przygotowania, zarówno pod względem smaku jak i estetyki.
Ostateczna klasyfikacja prezentowała się następująco:
– I miejsce bon towarowy o wartości 2000,00 zł – Stowarzyszenie „Aktywni i Radośni” przy SOSW w Słupcy za „Kaczkę pieczoną”,
– II miejsce bon towarowy o wartości 1500,00 zł – Stowarzyszenie „Razem Możemy Być Lepsi” za „Szynkę po staropolsku”,
– III miejsce bon towarowy o wartości 600,00 zł – Zespół Szkół Ekonomicznych w Słupcy za „Polędwiczki po staropolsku z szarymi kluchami”,
Możliwość spróbowania dań oraz wyróżnienia jednego zespołu miała również publiczność. W wyniku dokonanej degustacji oraz przeprowadzonego głosowania Nagrodę Publiczności w postaci bonu o wartości 300,00 zł przydzielono zespołowi „Duet z PRL-u” za przygotowanie „Dziadów ze skwarkami i kwaszoną kapustą”.
Dodatkowo, w tegorocznej edycji konkursu uczestnicy walczyli o wyróżnienie oraz nagrodę w formie bonu towarowego o wartości 1000,00 zł, sponsorowane przez Bank Spółdzielczy w Słupcy. Decyzję o przyznaniu wyróżnienia Ochotniczej Straży Pożarnej z Ciążenia za przygotowanie „Chłopskiego Jadła” podjęły przedstawicielki BS, Wiceprezes Zarządu Pani Elżbieta Wolnicka oraz Pani Anita Rosicka.
Nagrody oraz dyplomy uczestnikom konkursu wręczyli: Starosta Słupecki Pan Mariusz Roga, Prezes Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska” Pani Anita Kubicka oraz Wiceprezes Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska” Pani Iwona Suszka. Z ramienia Banku Spółdzielczego nagrodę wręczyła Wiceprezes Zarządu Pani Elżbieta Wolnicka.
Nagrody dla uczestników konkursu ufundowane zostały przez:
Stowarzyszenie „Unia Nadwarciańska”
Bank Spółdzielczy w Słupcy
Bank Zachodni WBK w Słupcy
Starostwo Powiatowe w Słupcy
Urząd Miasta w Słupcy
Spółdzielnię Inwalidów „Przyjaźń” w Słupcy
ZWYCIĘZCAMI są wszyscy uczestnicy! Dziękujemy za udział i zaangażowanie. Nagrodzonym gratulujemy! ZAPRASZAMY za rok, na kolejną VI edycję konkursu.