Stowarzyszenie "Unia Nadwarciańska"                          Szlakiem tego, co piękne...

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie – „Babcie wnuczkom dla odmiany kiszenie kapusty pokażą rytuały”

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie – „Babcie wnuczkom dla odmiany kiszenie kapusty pokażą rytuały”

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie – „Babcie wnuczkom dla odmiany kiszenie kapusty pokażą rytuały”

Cel projektu

Ukazanie nieznanych dla młodego pokolenia tajników kiszenia kapusty, gotowania bigosu oraz kwaśnicy. Poznanie tego da możliwość kultywowania tradycji wśród młodego pokolenia. i pokazanie współpracy miedzy pokoleniowej wśród mieszkańców społeczności lokalnej.

Odbiorcy projektu:

Grupą odbiorców były dzieci w wieku od 6 do 14 lat. Ogólna liczba odbiorców to 56 osób .

Działania zrealizowane w ramach projektu

Projekt był realizowany w formie 3 spotkań warsztatowych tj.:

1.Proces szatkowania i kiszenia kapusty.

Członkinie KGW przekazywały informacje dzieciom dot. formy szatkowania kapusty tj. heblem małym , heblem duży , szatkownicą, nożem. Dzieci pomagały swoim babciom przygotowywać kapustę do kiszenia.Druhowie z OSP Trąbczyn oraz Sołtys wsi Trąbczyn pomagali w przygotowania i uczestniczyli w kiszeniu kapusty.

2.Wspólne gotowanie kwaśnicy oraz bigosu.

Dzieci na drugim spotkaniu przygotowywały wraz ze swoimi babciami składniki do kwaśnicy i bigosu oraz gotowały razem. Dzieci wraz z babciami przyprawiały kwaśnice i bigos do smaku. Była fantastyczna zabawa jak małe kuchareczki uczą się od starszego pokolenia podstawowych zasad gotowania.

3. Spotkanie degustacyjne wykonanych produktów.

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie prezentowały wytworzone wspólnie produkty na spotkaniu.

Rezultaty projektu

Nawiązano relacje między pokoleniowe wśród osób starszych a dziećmi. Poprzez projekt społeczność zintegrowała się. Dzieci z miejscowości Trąbczyn poprzez zabawę nauczyły się podstawowych elementów kiszenia kapusty. Dzieci  mogły kultywować tradycje wiejskie jakie były w tamtym okresie. Historia jest przekazywana najlepiej z pokolenia na pokolenie.

Fotorelacja